מומחה הכשרות הנודע הרב יוחנן רייכמן מעורר, על תופעה מעניינת באפיית מצות יד, ותיקון טעות הלכתית קריטית.
באפיית המצות ישנו תופעה מעניינת, קיים פחת בין כמות הקמח, לכמות המצות המתקבלת אחר האפיה, למרות שלאחר נתינת המים לקמח גדל משקל העיסה, לאחר האפיה יפחת משקל המצות ממשקל הקמח.
לרוב פחת זה הוא לערך 10%, דהיינו האופה 1 ק”ג קמח יקבל (900) תשע מאות גרם מצות.
ויש שכתבו כך:
כשמפרישים ממצות ורוצים לידע אם יש שיעור, ואין יודעים מכמה קמח נעשו, כתב בספר מידות ושיעורים של תורה עמ’ ר”צ (הו”ד בקונטרס הפרשת חלה מהמצות פ”א סוף הערה כ”ט), שמצות במשקל 900 גר’ נעשו מקילו קמח. ולפ”ז אפשר לברך על 1.5 ק”ג מצות להגראח”נ ו2.5 ק”ג להחזו”א. (הובא בקונטרס שיעורי הרה”ג אברהם צבי הכהן שליט”א)
הדבר ידוע שחיוב הפרשת חלה במצות יד נעשה ע״י צירוף סל אחר האפיה היות ולשים כל עיסה פחות משיעור חלה.
לכאורה, כשהחיוב נעשה בצירוף סל ההיפך הוא הנכון רק אז נהיה חיוב הפרשת חלה ומתייחסים לכמות קמח שעומד לפנינו עכשיו ולא לפי הכמות שהיה בזמן לישת העיסה.
לכן חלילה מלהפריש חלה ממצות כשהם פחות מהשיעור הידוע והקבוע.
למידע ולהתייעצות:
טלפון: 052-7112543
וואטסאפ: 054-7694615
דוא״ל: [email protected]
אף אחד לא מפריש מכמות קטנות כאלה אפי’ בחבורות עושים יותר מזה ולכן אין שום חשש