מקרה ראשון של הדבקה בחיידק הסלמונלה בשוקולד שטראוס: ילד בן 4 מטופל בבית החולים אסותא באשדוד בחשד שנדבק בסלמונלה בעקבות אכילת שוקולד של שטראוס, כך הודיע היום (שלישי) סגן מנהל המחלקה לרפואה דחופה ילדים בבית החולים, ד”ר נוי כהן.
2 ילדים אושפזו בבית החולים הציבורי אסותא באשדוד עם חשד להידבקות בחיידק סלמונלה, זאת לאחר שאכלו מוצרי שוקולד של עלית. אחד מהם טופל בביה”ח בשבוע שעבר וכבר שוחרר לביתו, והשני אושפז ביממה האחרונה. הבדיקות שלהם נשלחו לתרביות וכעת ממתינים לתשובה. ד”ר נוי כהן, סגן מלר”ד ילדים בבית החולים, אומר כי “מדובר בחשד שנבדק. מצבם מוגדר קל”.
בתוך כך, גבר בן 27 הגיע למוקד טרם באיכילוב, בני ברק בחשד שלקה בסלמונלה, לאחר שלדבריו אכל ממוצרי השוקולד החשודים. הגבר, הסובל מזה ארבעה ימים מחום, כאבי ראש, כאבי בטן והקאות.
מנכ”ל משרד הבריאות פרופסור נחמן אש אמר היום כי הוא לא חושב שצריך להיכנס לחרדות. “אנחנו זיהינו את הסלמונלה ויצאנו בצעד קיצוני לעשות ריקול, אבל מי שצרך את המוצרים לא צריך להיכנס לחרדות. הסיכון שיתפתח משהו רציני הוא מאוד קטן”, אמר אש בריאיון לכאן רשת ב.
שר הבריאות ניצן הורוביץ התייחס בטוויטר לדברים: “קודם כל שיהיה ברור: המפעל של שטראוס לא יחזור לפעילות לפני שנגיע למסקנה חד-משמעית שאין כל סכנה לציבור. במקביל, האירוע יתוחקר עד תום. מנכ”ל המשרד כבר פתח בחקירה מקיפה. זו דוגמא טובה למה צריך רגולציה ומדוע המדינה צריכה לפקח, במיוחד מול תאגידים חזקים. כי אם לא נשמור – יהיה ג’ונגל”.
משרד הבריאות מסר כי הוא מבקש להבהיר בעקבות שורת ההחזרות של מוצרי חברת שטראוס-עלית. חיידק הסלמונלה גורם לרוב תסמינים קלים וחולפים וברוב המקרים לאחר מספר ימים יש החלמה מלאה. נדרשת תשומת לב מיוחדת באוכלוסיות מדוכאות חיסון וקשישים. על כן, במידה ובאוכלוסייה בריאה נעשה שימוש במוצר וקיימת עדות לתופעות משמעותיות של מערכת העיכול- שלשולים דמיים או שלשולים המלווים בחום, יש לפנות לרופא לצורך בדיקה. בחולים מדוכאי חיסון וקשישים יש להיבדק גם במידה ומופיעות תופעות קלות יותר.
משרד הבריאות מבהיר את שרשרת האירועים:
• בתאריך ה-19.4.22 התקבלו ממצאים ראשוניים מהיצרן אשר עלו במסגרת בדיקות שגרתיות והראו קיום נוכחות סלמונלה באזור הייצור אך לא במוצרי המזון שנדגמו במפעל וטרם שווקו. בעקבות כך, הונחתה החברה לבצע בדיקות רחבות יותר לסביבת הייצור, למוצרים ולחומרי הגלם.
• בתאריך ה-21.4.22 בשעות הערב, התקבל דיווח על ממצאים שאינם סופיים שהצביעו על חשד לנוכחות סלמונלה בחומר הגלם – בבדיקה מהירה ולא בדיקת מעבדה מלאה האורכת כ5 ימים. על כן, היצרן לא נדרש לבצע החזרה (ריקול).
• אתמול יום א’ (24.4.22) בשעות הצהרים, פנה היצרן למשרד הבריאות עם ממצאי הבדיקות הסופיות, המעלים כי בסביבת הייצור ובחומר הגלם ישנה עדות לנוכחות סלמונלה.
• בעקבות התוצאות הסופיות בחומרי הגלם ובסביבת הייצור, החברה ביצעה החזרה יזומה (ריקול) בתאום עם שירות המזון במשרד הבריאות, לכלל מוצרי השוקולד שתאריך ייצורם מראשית חודש פברואר.
• יצוין כי טרם התקבלו תוצאות סופיות לבדיקות שנעשו במוצרי השוקולד המשווקים בחנויות. כלומר, ההחזרות הללו בוצעו כמשנה זהירות עד הגעת התוצאות מחר גם למוצרי שוקולד (27.4.22).
• בעקבות ההחזרות (ריקול) של חברת שטראוס-עלית, ישנן החזרות של חברות מזון נוספות שעושות שימוש בחומרי הגלם של החברה למוצריהם. בנוסף, ובתיאום עמנו מבוצע דיגום רחב של מוצרים נוספים.
עוד נמסר ממשרד הבריאות כי “משרדנו הורה לחברה להגיש תחקיר לסיבת הארוע ולבצע פעולות מתקנות למניעת הישנות מקרים בעתיד. חזרה לשגרת ייצור תתבצע לאחר סיום תחקיר האירוע, ביצוע פעולות למניעת הישנות התקלה, ניקוי וחיטוי הקווים ולאחר ביקורת ובדיקות מעבדה תקינות של משרדנו. ההנחיות לצרכנים הינן בהתאם לפרסומי ההחזרות (ריקול) המפורסמים בתקשורת ובאתר משרד הבריאות. משרד הבריאות ממשיך לעקוב ולחקור באופן צמוד אחר הארוע, ובהתאם לממצאים יינקטו צעדים נוספים. משרד הבריאות ימשיך לפעול בכל האמצעים העומדים לרשותו על מנת לשמור על בטיחות המוצרים ובריאות הציבור בישראל”.